life balance facebook életvezetési tanácsadás email
Lifebalance Studió Facebook oldala

Mit tehetek, hogy akit szeretek az biztosan érezze, hogy szeretve van?

2019. május 08.

Mit jelent a szeretet? Ezt csak nagyon kevesen tudják megfogalmazni.

Kik azok akik szeretnek bennünket? Erre a kérdésre már könnyebb a válasz. Gyorsan eszünkbe jut az a pár ember akik biztosan szeretnek, majd még néhány akik valószínűleg szeretnek, aztán jönnek azok akiről nem tudjuk, hogy mit érez irántunk és ha tovább gondolkozunk vannak páran akikről biztosan tudjuk, hogy nem szeret.

Mi emberek ugyan gondolunk arra, hogy érzünk-e szeretetet, de csak ritkán beszélünk róla. Ez annyire evidens. Nem? Minek beszélni róla. Mindenki tud szeretni, nem?

Erre lehet azt mondani, hogy de. Viszont több ezer valóban őszinte beszélgetés (coaching) alapján azt mondom, csak a legbátrabbak tudnak erről beszélni, mernek kérdéseket feltenni. Leggyakrabban még a coaching szobában is az hangzik el:

  • Nem tudom mi van velem. Egy ideje nincs kedvem semmihez, nem vagyok szomorú, de valahogy üresnek érzem magam. Teszem a dolgom persze, felkelek – nem könnyen – és mint a robot végzem amit kell. Nem panaszkodhatok, kedves, figyelmes a férjem igazán mindent megtesz van munkám és mondhatom, hogy meg is becsülik, a gyermekeim is jól tanulnak, de ....................
  • Szeret a férjed? – hangzik el a kérdésem.
  • Hát.... mindent megtesz értünk, akkor szeretnie kell. Nem?
  • Érzed, hogy szeret?
  • Tudom, hiszen értünk dolgozik.
  • Akkor még egyszer megkérdezem. Szeretve érzed magad? ...........

Azért fontos erről beszélni, mert legtöbbször nem a szeretet hiánya öli meg a kapcsolatot, hanem az, hogy két ember számára egészen mást jelent a szeretet. Mondhatnám azt is mást láttak, mást tanultak meg az élet folyamán a szeretetről és arról, hogy miként kell szeretni, illetve hogy mutassák meg a másik ember számára, hogy szeretik.

 

Már ebből is látszik, hogy a szertet nem egyszerűen egy érzés, hanem egy olyan képesség amiből érzés születik. A valódi szeretet nagyon hasonlít a valódi élethez, nem szemlélődés, hanem folyamatos cselekvés. A számomra legjobban egy kert gondozásához hasonlít, melyért nap mint nap tenni kell. Lehet hibázni, lehet túlgondozni vagy kihagyni egy egy napot, de soha ne várjuk meg, hogy kertünket benője a gaz.

 

A szeretetünknek akkor és csak akkor van értéke, ha a másik ember is érzi azt. Azt, hogy téged szeretnek-e azt egyedül te tudod, ha szeretve érzed magad, akkor biztosan szeretnek. Azt, hogy Te szeretsz-e valakit azt a másik tudja megmondani. Hiába érzed úgy, hogy mindent megteszel a másikért, ha neki nem arra van szüksége.

Mindenkinek szüksége van a szeretetre.

 

Ezért nagyon fontos, hogy vedd észre mire van szüksége a másiknak vagy egyszerűen kérdezd meg tőle, hogy mit tehetnél, vagy mit ne tegyél, hogy még inkább érezze, hogy szereted.

 

Vedd észre, hogy a saját szeretet értelmezésed próbálod mindenáron a másikra erőltetni, hogy mindent megteszel, amitől Te boldog lennél vagy a szüleid boldogok voltak. E helyett találd meg mire van szüksége neki valójában.

 

Jó a napot feltöltött szeret tankkal kezdeni, hiszen annyi minden történhet.

 

Gary Chapman Egymásra hangolva című könyvében ehhez nyújt segítséget, amikor azt mondja öt olyan tevékenység van, amiből az emberek többsége tudja, hogy szeretik.

 

  • Az apró szívességek

 

Vannak, aki számára a szeretet abban fejeződik ki, hogy a másik ember szívességeket tesz neki. Mit jelent ez? Kivasalja az inget, megfőzi a vacsorát, elmegy vásárolni, felcipeli a nehéz tárgyakat, megjavítja a ...., segít ebben, segít abban, megteszi ezt vagy azt.

Akinek az apró szívességek a legfontosabb szeretetnyelve ilyenkor azt gondolja, ez az ember mindent megtesz értem, szeret engem.

 

  • A minőségi idő

 

Élnek olyanok köztünk, akiknek a legnagyobb szükségük arra van egy párkapcsolatban, hogy koncentrált figyelemmel vele legyenek. A klienseim közül sokan azt mondják, hogy nem kell nekem sok, csak napi fél óra, de akkor legyünk együtt, a párom csak rám figyeljen, ne kapcsolja be a TV-t. Mindent tegyen le, alljon meg végre és üljünk le egymás mellé. Mindegy, mit csinálunk, csak együtt legyünk, ez a lényeg!

Vigyázz! Amikor valaki akinek ez a szeretetnyelve elmeséli a problémáit nem tanácsot, hanem megértést vár, akkor is, ha nem értesz vele egyet. Mindig csak akkor adj tanácsot, ha kérik.

 

  • A testi érintés

 

Most a férfiak és nők nagy része is azt gondolja, ez az. Csalódást kell okoznom, azok között a férfiak között, akik azt gondolják, hogy na, ez vagyok én, jóval kevesebben beszélik ezt a nyelvet. Az érintés nem egyenlő a szeretkezéssel, hanem az érintés lehet gyöngédség, simogatás, ölelés.

Filmekben szoktuk azt látni, ahogy a férfi elhalad a felesége mellett, aki a konyhában szorgoskodik, és kedvesen megsimogatja. Ha a nőnek elsődleges vagy legalább másodlagos szeretetnyelve ez, akkor ez a cselekedet a számára valóban a szeretet kifejeződése.

Vigyázz! Kerülnöd kell az elutasítást, vagy nagyon finoman kell jelezned és indokolnod, ha éppen meg akar ölelni vagy csókolni vagy közeledik hozzád.

 

  • Az elismerő szavak

 

Ide tartoznak a dícséretek, elismerések, a tisztelet és a nagyrabecsülés szavak történő kifejezése. Akinek ez az elsődleges vagy másodlagos szeretetnyelve ez, ő szereti ha naponta megdícsérik, elismerik a tevékenységét, ez lehet a szemeinek, ruhájának, vagy valamely tevékenység elismerése is. Tévedés, hogy a férfiak esetében ez nem fordul elő.

Vigyázz! Akinek ez a szeretetnyelve Ő gúnyolódásra, csipkelődésre, vagy követelőzésre fokozottan érzékeny, még akkor is, ha „nem komolyan” gondolod.

 

  • Az ajándékozás

 

Az ajándékozás ebben az esetben annak szimbóluma, hogy a másik gondol ránk. Itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.

Vigyázz! Súlyos hiba elfelejteni az évfordulókat, pláne a születésnapot, mert ez maradandó nyomot hagyhat a lelkében. De abból is úgy érezheti, hogy már nem fontos, ha valami olyasmit kap, amit nem kedvel.

 

Azt javaslom, hogy tegyük sorrendbe a számunkra melyik a legfontosabb, melyik a második, majd a harmadik, a negyedik és az ötödik.

Ezek közül az első és a második helyen lévő az elsődleges és a másodlagos szeretetnyelvünk, amelyek mélyebben hatnak ránk az összes többinél.

 

Ha nem beszéljük párunk elsődleges szeretetnyelvét, akkor ő valószínűleg nem érez kellő szeretetet, még akkor sem, ha a többi területen jók vagyunk.

Érdemes megkérdezni azoktól az emberektől is akiknél el szeretnénk érni, hogy érezzék a szeretetünket, hogy milyen sorrendet állítanának fel.

 

Én a coaching folyamat során megfigyelem, hogy ügyfeleim hogyan fejezik ki a szeretetüket mások felé, valamint mi miatt panaszkodnak a leginkább, illetve mi az amit hiányolnak a párjuktól. Meg szoktam azt is kérdezni, mikor érezte utoljára, hogy szeretik és ott honnan tudta.

 

Az emberek természetes módon leggyakrabban úgy nyújtanak szeretetet, ahogyan másoktól is várják annak kifejezését, tehát, ha szívességet tesz, valószínűleg ezt szeretné kapni is, ha az érintést helyezi előtérbe, akkor ezt szeretné kapni.

 

Egy nagyszerű módja szeretetünk kifejezésének, ha megfigyeljük, hogy párunknak, szeretteinknek mire van szükségük és azon a módon mutatjuk meg a szeretetünket, ahogy az a számára fontos.

 

Fontos tehát, hogy ha szeretetet szeretnénk érezni, akkor legyünk a párunk tanítómestere és segítsünk abban, hogy megtanulhassa hogyan szeressen éppen minket.