life balance facebook életvezetési tanácsadás email
Lifebalance Studió Facebook oldala

Senki nem szerethet, aki megaláz

2019. május 04.

Senki nem szerethet, aki megaláz – ez Kati tanulsága, aki évekig tűrte, hogy az az ember akit ő szeretett és a teljes baráti köre megalázza, pedig ahogy meséli ő mindent megtett, amit csak tehetett.

Az okos a más kárán tanul, segítsen ebben Kati története:

Valamikor sok-sok évvel ezelőtt volt egy húsvét........ - meséli.

A gyermek utáni hajszám kényszeredett lezárásával életemben nem először talán magam gödörbe, de talán ez volt a legmélyebb. Valóban nem láttam értelmét az életnek és komolyan elgondolkoztam azon, hogy nem is folytatom.

Aztán egy ponton kellett hoznom egy döntést. Az agyalás, a gondolkozás már nem volt elég, cselekedni kellett és ehhez dönteni élni szeretnék vagy meghalni. Viszont, bár melyiket is választom el kell kezdeni csinálni, az élő halott már engem is idegesített. Nem volt könnyű édesapámnak 9 terstvéve volt, egész életemben azt hallgattam a nagypapámtól, hogy annak a nőnek, aki nem szül gyereket, kár volt megszületni. 48 inszemináció és a 10. sikertelen lombik után már csak erre a hitrendszerre volt szükségem. De döntöttem. Összeszedtem magam és elkezdtem élni, meggyászolni mind azt, amit szerettem volna, de nem lehet és élvezni amit lehet. Ahogy leggyakrabban lenni szokot a párkapcsolatnak is vége lett. Őszinte leszek ez volt a legkisebb problémám, már jó ideje inkább úgy éltünk eggyüt mint a jó testvérek.

3 évig tartott, mire a romokból ismét újáépítettem magam. Maradt néhány ép tornyom, mint a Notre Dame-nak, át menekítettem a legfontosabb értékeket és volt elég idő a rekonstrukcióra is. Tudják, amibe nem halunk bele, az megerősít. Elég erős lettem, hogy ismét ki merjem nyitni a szívem ajtaját is. Az új év új kezdetet jelentet és ezt akkor nagyon komolyan gondoltam.

 

Elfogadtam minden meghívást és próbáltam élvezni is. Pontosan a születésnapomra esett egy kávé meghívás egy férfitől, akivel azelőtt soha nem láttuk egymást érdekes helyzeteket teremt az Internet. Első látásra nem voltam elájulva tőle, de beszélgettünk elmesélte, hogy azt a nőt keresi, akivel összeköltöti az életét, már nem fiatal, volt már házas és nem nősülni szeretne, de azt a nőt keresi, akivel összeköltözne. Az általa elmondottak alapján a cél közösnek tűnt, a férfi őszintének és hipp-hopp elszált 3 óra egy kávé mellett. Így találkoztunk több alkalommal, nagyon gyorsan történt minden egy hónap múlva az időnk nagy részét együtt töltöttük már és jött a húsvét.

Természetes volt, hogy együtt töltjük az ünnepeket. Meghívta a barátait húsvét vasarnapjára vacsorára, be akart mutatni. Együtt készültünk,. Emlékszem nyílott az orgona és a japán birs is, vettem csodálatos hosszú barkát. Gyönyörű húsvéti díszben ragyogott az egyébként is szép lakása. Amikor az általam készített süteményt meglátta kigördült a könny a szeméből. Mint megtudtam gyermekkora óta nem evett ilyen süteményt, édesanyja sütött ilyent mindig húsvétkor.

 

Hosszú-hosszú idő után boldog voltam. Nagyon boldog és akkor azt gondoltam végre .....................

 

Pár év kellett ahhoz, hogy megtudjam a barátok egymás között jót mosolyogtak rajtam. Elég irónikusak és cinikusak voltak ahhoz, hogy a hátam mögött összesúgjanak, később már nem vették erre a fáradtságot, ironizáltak a szemem előtt is. Azt hitték jó vicc, bár valószínűleg soha engednék volna, hogy az ő társuk előtt bárki így beszéljen róluk és az Ő volt kapcsolataikról. Az együtt érzőbbek közül ketten, Zsuzsa és Ági csak annyit mondtak, itt a következő áldozat. Én ebből mit sem sejtettem. Boldog voltam a szeretett férfi oldalán, tündököltem női szerepemben én voltam a „ház asszonya”.

 

Ma inkább úgy mondanám a hülye, aki mindent megtesz a szeretett férfiért és a barátaiért is. A vacsorákon egy kórházi diétásnővér is felköthette volna a gatyáját, hiszen kellett pépesre készített ünnepi fogás, a gyomorgyűrű miatt, széhidrát szegény a diabetesz miatt, paleo és minden mentes annak, aki így étkezik. Igazi kihívás volt még a percepcionizmusommal is. – mondja. A szolgáltatásokhoz hozzá tartozott a leány gyermek beadandó dolgozatainak elkészítése, az egyik barát álláspályázatának megírása, a másik útjainak egyengetéséhez politikai kapcsolatok biztosítása, a teljes baráti kör bejuttatása az Opera Bálra. A „fiúk” hazaszállítása a bulik után, még egy komplett költözés lebonyolítása után is, soförszolgálat a Balatoni bulira. Apa és fia közötti sorozatos konfliktusok kezelése. A társasági összejövetelek főszereplője a pálinka, nem kis mennyiségben, no és a véget nem érő történetek korábbi nőkről és helyzetekről szex-Józsi és esetei címmel. A négy barát soha nem élt volna olyan életett, amilyet Kati szex-Józsija, de beszélni róla talán viccesnek tűnt, talán azt gondolták, amit a szájhűsök általában, ha beszél róla egy kicsit megteszi, miközben ő azért a szeretett társához megy haza. És Kati? Ő volt a járulékos veszteség. Gyakran sírva, könnyekkel küszködve mosogat a konyhában, hogy ne hallja amit nem szeretne. De valami miatt a barátok számára viccesnek tűnik, hogy lisztet kap ajándékba és az a magyarázat, hogy szórja be a küszöböt mielőtt elmegy, hogy lássa ki jár a lakásban amíg dolgozik. És Kati dolgozik, szex-Józsi nem. Kati pénzéből élnek, abból kerül új tapéta a falra, abból lesz áthúzva a kanapé, abból fizetik a leány tandíját, az ereszcsatorna cseréjét és a sor hosszan folytatható.

Az ember gyakran nem látja a fától az erdőt.

Önök szerint ez a kapcsolat szeretettel teli volt? Nem.

Kívülről nézve senki nem gondolja, hogy „Szex-Józsi” szerette Katit. Miért? Mert a szeretet látszik kívülről. Kati barátai jól látták, hogy ez az ember és a kompett baráti kör csak kihasználja. Mondták is szeretett barátjuknak, hogy ne hagyja magát megalázni, de Katinak évekbe tellett, mire rájött, hogy a helyzet amibe belement rombolja az önbecsülését. Úgy látszik bár azt hitte, de még nem volt elég erős ahhoz, hogy meghúzza a határait.

 

Nézzük Szex-Józsi barátait. Mint később kiderült ez a férfi délelőtt Tattyánával megy a Balatonra a négy barát egyikéhez, délután Évával megy a másik baráthoz kávézni és beszélgetni, miközben Katának azt mondja, hogy segíteni kell valamelyik barátjának és az estét Katával tölti. Van olyan „barát” aki úgy dönt ő pár nőt elfogad, de nem szeretné a teljes palettát megismerni és a helyzetet kezelni. Másoknak mindegy, vagy nem, de nem szólnak. Szex-Józsi ilyen. A nőkkel szemét és kihasználja őket, de barátnak jó. Biztos ez?

 

Mindenki azzal áltatja magát amivel jól esik. Az én szememben Katának van egy nagy mentsége szerelmes. És ugye ott ott van az a bizonyos rózsaszín köd. De vajon én választanék magamnak olyan barátot akiről pontosan tudom, hogy kihasználja a gyanútlan, szerelmes, lelkileg sérült nőket? Ön választana ilyen barátot?

 

Én azt remélem nem barátkoznék ilyen emberrel és azt is remélem, hogy ha én rendszeresen, könyörtelenül kihasználnék bárkit, akor úgy megráznának a barátaim, mint Krisztus a vargát, remélem pillanatok alatt egyedül találnám magam, hogy elgondolkozzak azon mi az amit csinálok.

 

Ezek a barátok vajon megalázzák a nőket? Ők vajon részei a színjátéknak? Igen. Ha nem asszisztálnának a nők sokkal gyorsabban észhez térnének. „Színház az egész világ és színész benne minden férfi és nő.” – de van lehetőségünk visszautasítani a számunkra nem tetsző szerepeket.

 

Kata ma már boldog, kiállt magáért mára senkinek nem hagyja, hogy megalázza, figyel az önbecsülésére és elég bátor volt ahhoz, hogy ismét szeressen, ismét kinyissa a szívét. Most már pontosan tudja, milyen szeretve lenni. 30 éve főz bárány vacsorát húsvétkor. A kereszt gyerekei szerint nincs párja a rozmaringos báránysültjének. Rátalált egy magához hasonló tiszta szívű társ a két baráti kör rendszeresen tölt közösen is időt. Amikor a szeretet jelen van megjelenik a tisztelet, a tapintat, a megértés, a melegség, persze van humor és nevetés is bőven, hiszen az életet nem kell túl komolyan venni. Az ital korábbi mennyiségi szempontjai helyett most a minőség a meghatározó. Kata barátai ebbe a társaságba már szívesen járnak, a korábbiakban csak a legszükségesebb mértékig vettek részt barátjuk mellet. Kata felszabadult, mindig egy egyensúlyban lévő kölcsönös szereteten és tiszteleten, megbecsülésen alapuló kapcsolatra vágyott.

 

A húsvétok jönnek és mennek, az élet örök körforgásában. Van, hogy éppen nyílik az orgona is és a lakás évről – évre csodálatos díszben várja a valóban áltott és békés ünnepeket.